Waniliowy ryż z jabłkami

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ten przepis został zaczerpnięty z książki Ani Starmach, ale wyrzuciłam z niego cukier i skorzystałam z pomysłu koleżanki Joanny i zastąpiłam go miodem. Ryż jest obłędnie dobry – można go jeść jako deser lub śniadanie. Poniższy przepis starcza na dwie porcje.

Składniki:

100g ryżu arborio (w razie jego braku to zwykły też się nada)

200ml mleka

200ml śmietanki 30%

1 laska wanilii lub wanilia mielona

3 małe jabłka (lub gruszki lub miks jednych i drugich)

łyżeczka masła

łyżka miodu (najlepiej rzepakowego)

cynamon

Wykonanie:

Ryż zalewamy mlekiem i śmietanką, dodajemy laskę wanilii przeciętą wzdłuż (lub posypujemy wanilią, jeżeli mamy ją w proszku) i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy moc pod garnkiem i gotujemy do miękkości (ryż ma sobie delikatnie pyrkać). Można go przykryć, należy także mieszać co jakiś czas. Po ugotowaniu należy wyjąć laskę wanilii.

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Następnie rozgrzewamy masło na patelni, wsypujemy jabłka i mieszamy. Przypominam także o zamieszaniu ryżu:) Jak jabłka zaczną mięknąć dodajemy miód i cynamon, mieszamy – jabłka są najsmaczniejsze lekko chrupiące – lepiej ich nie rozgotować na papkę.

Gotowy ryż przekładamy do miseczki, posypujemy jabłkami i delektujemy się.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

O autorze

Zdjęcie profilowe Anita
Anita

Zostaw komendarz

Copyright © 2017. Iznowutosamo.pl zrobione przez Piotr Babczyński

Przejdź do paska narzędzi