Leczo

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ugotowałam w swoim życiu już mnóstwo potraw typu leczo – ale to jest zdecydowania najlepsze.

Przepis pochodzi z kuchni 5 przemian, której zasadą m.in. jest to, że każdy składnik jest podawany wg określonej kolejności – i to najwidoczniej działa. W oryginalnym przepisie nie było kiełbasy tylko pieczarki, a pomidory nie były z puszki – dlatego dopisałam, że są dwie opcje. Przetestowałyśmy z Joanną różne wersje (same pieczarki, sama kiełbasa i miks kiełbasy z pieczarkami) – każda jest dobra.

Składniki:

1 cebula

2-3 małe pętka dobrej kiełbasy (typu śląska) i/lub 10dag pieczarek

1 czerwona papryka

puszka pomidorów lub 2 sparzone i obrane pomidory + 0,5 szkl. wody

1 średnia cukinia

Przyprawy:

pieprz

sól

1 łyżeczka majeranku

1 liść laurowy

szczypta chili

0,5 łyżeczki bazylii

olej do smażenia

natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i/lub pieczarki (obrane i pokrojone), obsmażamy kilka minut. Kolejno dodajemy paprykę pokrojoną w paski lub kostkę, pieprz, pomidory, majeranek, liść laurowy i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w dużą kostkę, szczyptę chili, bazylię i sól. Dusimy do miękkości. Jeżeli będzie za gęste to można dolać odrobinę wody. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z czym dusza zapragnie – pasuje wszystko – ryż, kasze, ziemniaki, pieczywo lub bez żadnego dodatku.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

O autorze

Zdjęcie profilowe Anita
Anita

Zostaw komendarz

Copyright © 2017. Iznowutosamo.pl zrobione przez Piotr Babczyński

Przejdź do paska narzędzi