Ekspandowane batony

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dziś zdradzę Wam przepis na ekspandowane batony, które  stały się „HITEM” mojego domu. Są proste i szybkie do zrobienia.

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej (preparowanej)

4 łyżki masła orzechowego

3 łyżki miodu

50g wiórek kokosowych

dżem do posmarowania (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:

3 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki kakao (może być też gorzka czekolada)

miód

Wykonanie:

Miód (jeżeli jest już skrystalizowany- rozpuszczamy go w garnku), ekspandowaną kaszę jaglaną, masło orzechowe, wiórki kokosowe dokładnie mieszamy w misce. Następnie wykładamy masę do formy wyłożonej folią spożywczą (użyłam pudełka na żywność) wyrównujemy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia (na ok. godzinę). Batony przed polaniem ich polewą czekoladową można posmarować dżemem.

Polewa czekoladowa: olej kokosowy i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i mieszamy, jeśli jest za rzadkie  dodajemy więcej kakao, wylewamy na batoniki, można jeszcze na koniec posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi ulubionymi orzechami.

Jeżeli polewę robimy z czekoladą – rozpuszczamy ją razem olejem i miodem.

Całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę, wyjmujemy i kroimy na dowolne kawałki.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

O autorze

Zdjęcie profilowe Joanna Alicja
Joanna Alicja

„Tyle wiemy o sobie na ile nas sprawdzono”
Spokojna, niewinna osoba, zadziorna czy spokojna zawsze pozostaje sobą, doradzi czy nakrzyczy:D
Szczęśliwa posiadaczka kota (Tośki)
Moje zdolności? Sami zobaczycie 
z miesiąca na miesiąc odkrywam nowe zdolności :P
kobieta która nie jest fanka siedzenie w kuchni ,kulinarne posty powstają spontanicznie ,by "wyczyścić lodówkę"
uwielbiająca dobrą zabawę ,muze ,ludzi   .. 
kocha i chce być kochana

Zostaw komendarz

Copyright © 2017. Iznowutosamo.pl zrobione przez Piotr Babczyński

Przejdź do paska narzędzi