Biszkopt z kwaśną śmietaną

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Przy moim stole”. Jest to bardzo prosty i pyszny przepis. Biszkopt jest wilgotny, słodki i wygląda jak cukiereczek.

Składniki:

175g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

175ml kwaśnej śmietany

100g drobnego cukru

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

125ml oleju + do posmarowania

liofilizowane owoce (w oryginale były maliny, ale ja dałam mieszankę owoców) – u mnie 15g

lukier (100g cukru pudru +2-4 łyżek wrzątku)

Wykonanie

Formę do pieczenia z kominem lub keksówkę natłuszczamy olejem.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę. W drugim umieszczamy śmietanę, cukier, jajka, wanilię oraz olej i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy do ciasta liofilizowane owoce (troszkę zostaw do posypania).

Pieczemy w piekarniki w temperaturze 180 stopni lub 160, jeżeli mamy termoobieg przez ok. 35 minut – to tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy na talerz.

Lukier: mieszamy cukier puder z wrzątkiem – dodajemy po 1 łyżce wrzątku i mieszamy dokładnie do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Następnie polewamy nim biszkopt i posypujemy resztką owoców

Smacznego!


Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

O autorze

Zdjęcie profilowe Anita
Anita

Zostaw komendarz

Copyright © 2017. Iznowutosamo.pl zrobione przez Piotr Babczyński

Przejdź do paska narzędzi